Sajtos vegyes saláta
Hozzávalól:
-
4 nagyobb paradicsom
-
10 dkg uborka
-
2 nagy zöldpaprika
-
3 evőkanál boerecet
-
4 evőkanál olaj
-
só
-
5 dkg trapista sajt
Elkészítés:
A zöldségeket megmossuk. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát letépkedjük és a szárvéget levágjuk. Az uborkák végeit is eltávolítjuk. A háromféle zöldséget nagy kockákra vágjuk, megsózzuk és ecetes-olajos öntettel összekeverjük. Jól lehűtjük, tálaláskor salátalevéllel díszítjük és reszelt sajttal gazdagon meghintjük a tetejét.
Paradicsomsaláta vinagret mártással
Hozzávalók:
-
60 dkg paradicsom
-
1,5 dl olaj
-
2-3 evőkanál borecet
-
1 fej vöröshagyma
-
1 kis ecetes uborka
-
1 teáskanál capribogyó
-
1/2 csomó petrezselyemzöld
-
1 késhegynyi őrölt bors
-
1 csipet cukor
-
só
Elkészítés:
A paradicsom szárát eltávolítjuk és a megmosott paradicsomokat egyenletes vastagságura felszeleteljük. Ízlésesen elrendezzük a tálban, majd leöntjük vinagret mártással. A vinagret készítésénél apróra összevágjuk a hagymát, az ecetes uborkát, a caprit a metélőhagymát és a petrezselyemzöldet. Az egészet olajjal borecettel összekeverjük, sóval örölt borssal és egy csipet cukorral ízesitjük.
Tépősaláta tojásos öntettel
Hozzávalók:
-
4 nagy marék tépősaláta
-
2 kemény tojás
-
2 teáskanál mustár
-
4 evőkanál olaj
-
2 evőkanál citromlé
-
1 csipet só
Elkészítés:
A tépősaláta leveleket átválogatjuk, gondosan megmossuk és konyharuhán leszárítjuk . A keménytojást megtisztítjuk, kettévágjuk és kivesszük a sárgáját. A fehérjét kis darabokra összevágjuk. A sárgáját villával összetörjük.Hozzáöntjük az olajat, a megszűrt citromlevet és beletesszük a mustárt. Megsózzuk és jól összekeverjük. Tálaláskor tojásfehérje darabokkal szórjuk meg a salátát.
Tavaszi zsüliensaláta
Hozzávalók:
-
10 dkg karotta
-
15 dkg uborka
-
6 dkg petrezselyemgyökér
-
1 citrom leve
-
3-4 evőkanál olaj
-
1/4 fejes saláta
-
só
Elkészítés:
Megtísztíju ka fiatal sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és alaposan megmossuk. Ha kígyóuborkát kaptunk akkor azt elég megmosni, de nem kell meghámozni. Minden más uborkát előzetesen hámozzunk meg. A zöldségeket vágjuk 6-8 cm hosszú 2-3 mm vastag hasábokra ( zsülienre ). Az olajból, átszűrt citromléből, kevés sóval készítsünk öntetet és ezzel keverjük össze a saláta alapanyagait. Jól hűtsük le. Tálaláskor fejes saláta szivlevelekkel díszítsük.
Vegetáriánus lecsó
Hozzávalók:
-
1-1,5 kg spárgatök
-
1 kis cukkini
-
4 paradicsom
-
4 zöldpaprika
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
3 evőkanál olaj
-
1 evőkanál piros paprika
-
só
Elkészítés:
A durvára összevágott hagymát kevés olajban megfonnyasztjuk, megpaprikázzuk és kevés vizet öntünk hozzá. Beletesszük a cikkrekre vágott zöldpaprikát, paradicsomot, a fiatal spárgatök összevágott, magvas belét, valamint a felkarikázott cukkinit. Megsózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Tálaláskor cukkinivel, paradicsommal és petrezselyemzölddel díszítjük.
Reteksaláta
Hozzávalók:
-
1 csomó piros retek
-
1 csomó jégcsapretek
-
1 kisebb kígyóuborka
-
4 paradicsom
-
1 csomó petrezselyem
-
A marinádhoz:
-
1 pohár tejföl
-
2 evőkanál ola
-
2 evőkanál borecet
-
1 csomó hagyma
-
1 csipet bazslikon
-
só
-
bors
Elkészítés :
A retket csíkokra vágjuk lehetőleg vékonyra az uborkátszintén szeletekre vágjuk. A paradicsomot is felszeleteljük olyan többszörősre. Ezeket egy tálba tesszük citromlével és a petrezselyemzölddel összekeverjük. A salátamarinádhoz a tejfölt elkeverem olajjal ecettel összekeverem. Hozzáadom a felaprított hagymát a bazsalikomot sót borsot és a salátára öntöm. ésszépen összeforgatom vigyázzva hogy ne nagyon törjön. Ezek után hütőbe tesszük hogy jól összeérjen
Juhtúróval töltött rántott gombafej
Hozzávalók:
-
40 dkg sampion gombafej
-
1/2 citrom leve
-
20 dkg juhturó
-
3-4 evőkanál liszt
-
2 tojás
-
20 dkg zsemlemorza
-
bors
-
só
-
3dl olaj
Elkészités:
A gombafejeknek a tönkjüket óvatosan kitöröm víz alatt megmosom majd citromos sós vízben rövid ideig főzöm.Mikor félig negfőtt kiszedem hagyom kihűlni. A juhtúrót összetöröm villával sóval borssal finomra vágott hagymával ízesítem, ha nagyon száraz lehet tenni bele egy kis tejfölt. Ezeután ezzel a masszával a gombákat megtöltjük.A töltött gombákat beplanírozzuk (liszt, tojás, zsemlemorzsa) Nem túl forró olajban a gombák mindkét oldalát pirosra sütjük. Rizzsel és tartármártással tálaljuk.
Majonézes cukorsaláta
Hozzávalók:
-
1 nagy cukorsaláta
-
2 közepes kemény paradicsom
-
1/2 tubus Univer majonéz
-
1 citrom leve
-
só
Elkészítés:
Jól megmossuk a fodros szélű, nagy cukorsaláta leveleit. A vastag szárvégeket kivágjuk és a salátaleveleket kétujjnyi széles csíkokra összetépkedjük, majd átszűrt citromlével hígított és ízesített majonézzel összekeverjük. Egy-két csipet sót is tegyünk a majonézbe. Paradicsomrózsával díszítjük.
|