Mézes Mackó - Recept Tárház

 

GasztroSzótár M-Z

 
 
Ugorj a keresett szó kezdőbetűjéhez:
M N O P Q R
M
 
macesz
Zsidó hagyományú kovásztalan kenyér (mazzot). Alapanyaga búzaliszt, amelyhez vizet és olykor sót adnak.
 
maceszdara
Apróra tört pászka. Használják húsok bundázására, levesek sűrítésére is.
 
maceszgombóc
Hagyományos levesbetét, a zsidó konyha sűrűn alkalmazza. Egy tojást, egy evőkanálnyi libazsírt és 2 evőkanálnyi vizet dolgoznak össze annyi apróra tört pászkával (maceszdarával), hogy tejbegríz sűrűségű masszát adjon. Ezt sóval, törött borssal, őrölt gyömbérrel fűszerezik. Egy órai pihentetés után vizes kézzel félökölnyi gombócokat formálnak belőle, és a forró levesben főzik ki.
 
madrilena
Erőleves, melyet friss paradicsomlével ízesítenek. Forrón vagy hidegen szolgálják fel, az utóbbi esetben általában megkocsonyásodik. Hagyományosan citromszeletet vagy citromcikkelyt kínálnak mellé.
 
mafalda
A lasagnára emlékeztető, de annál keskenyebb (2 cm), hullámos szélű tésztacsík.
 
magdalena
Spanyol sütemény, ami hagyományosan piskótatésztából készül. Puha, szivacsos állományú, teteje domború, fényes, aranybarna, formája lehet kerek, szögletes (pogácsa méretű), töltetlen vagy töltött.
 
magliette
Rövid, görbe cső formájú száraztészta.
 
magyaros
Lecsóval vagy pörkölt jellegű raguval tálalt hússzelet.
 
makói módra
Bőségesen hagymás húsétel.
 
makréla
Nyílt tengeri, gyorsan úszó hal, mérete ritkán hosszabb 40 cm-nél. A nyár és az ősz folyamán hatalmas rajokban úszik fel Írország nyugati partjaitól észak felé. Tavasszal a húsának zsírtartalma igen alacsony (kb. 3%), míg ősszel elérheti akár 30%-ot is. Gazdag omega-3 zsírsavban, továbbá húsában sok a D- és a B12-vitamin.
 
máltai mártás
Hollandi mártás, melyet narancslével és reszelt narancshéjjal gazdagítanak. Főtt zöldségeket, különösen spárgát és zöldbabot locsolnak meg vele.
 
mályvacukor
Valamikor a fehérmályva gyökerének kivonatából készítették ezt a tipikusan angolszász édességet, ma már gabonaszirup, zselatin, arab gumi, és ízesítőszerek alkotják a kereskedelemben kapható színezett mályvacukor rudacskákat. Amerikában különösen népszerű. 
 
manchego
Az egyik legismertebb spanyol sajt, melyet az egész világba exportálnak. Származását illetően, eredetileg La Mancha régióból (Közép-Sapnyolország) származik. A világosszínű sajttészta kemény, tömött, és csak nagyon kevés lyuk található benne. Íze különösen intenzív és jellegzetes, enyhén pikáns.
 
mange-tout
A fiatal cukorborsó héjas alakja, úgy fogyasztják, mint a zöldbabot. Kifejezetten nagyra növő hüvelyű, ugyanakkor apró borsószemeket tartalmazó változat.
 
mángold
A disznóparéjfélék családjába tartozó a konyhazöldség, legközelebbi rokona a cékla. Nevezik „leveles répának” is. Az íze a spenóthoz hasonló, de annál erőteljesebb. A levelekből általában a spenóthoz hasonló főzeléket készítenek, a levélnyelek pedig a spárgához hasonlóan használhatók fel.
 
manierozás
Az étel állományának javítására használt kiegészítő sűrítési mód. Lényege, hogy a liszttel összegyúrt vajat kifagyasztjuk, apró kockákra vágjuk és az ételbe szórjuk. Alkalmazásának egyszerűbb változata: a kisebb darabokra vágott vajat vagy margarint lisztbe forgatva keverjük a sűrítendő ételbe.
 
manzanilla
Spanyol aperitif. Egy könnyű, nagyon száraz sherry fajta. Hidegen kínálják, halételek mellé, és gyakran használják fűszeres mártásokba.
 
Maraschino
dalmát cseresznye, illetve a belőle készített likőr.
 
Marchal módra
1. Natúr máj sült húsosszalonna-kakastaréjjal. Nevét Marchal József, 19. századi szakácsművészről kapta. Szokták (hibásan!) angol írásmóddal, Marshall-máj néven is jelölni az étlapon.
2. Sonkával, sajttal és spárgával töltött csirkemell boros-vajas mártásban.
 
marchands de vin
Testes vörösborral, felaprított sonkahagymával, durva borssal és sűrű húslével készült sűrű keverék. Az utolsó percben vajjal, citromlével és finomra vágott petrezselyemmel gazdagítják. Roston és vaslapon sültek népszerű – olykor lehűtve kínált – kísérője.
 
marcipán
Őrölt mandula, cukor és olykor tojásfehérje összegyúrásával készült, gyakran színezett édesség, illetve további desszertek alapanyaga. Figurákat, gyümölcsöket, virágokat készítenek belőle, felhasználják torta bevonására vagy töltésére egyaránt.
 
maremmana (szarvasmarha)
Igen nagy becsben tartott, a Maremma tájegységben tenyészett, olasz marhafajta. Valószínűleg közeli rokona a magyar szürkemarhának, testfelépítése is azokéhoz hasonló. Az ottani növényzetnek köszönhetően húsuk különlegesen ízletes, intenzív és tartós ízű. Az olasz konyhán előszeretettel használják a hatalmas firenzei bifsztek készítéséhez.
 
Marengo, à la
Borjú- vagy csirkefogás, a húst olívaolajban pirítják meg, utána tovább párolják paradicsommal, gombával, hagymával, olajbogyóval, fokhagymával, borral vagy brandyvel és fűszerekkel. Néha tojásrántottával kísérik. Úgy tartják, hogy Napóleon szakácsa a marengói csata (1800) után alkotta meg.
 
margarin
A 19. század vége felé a hiányzó és drága vaj helyettesítésére dolgozták ki. Ahhoz, hogy a finomított étolaj szilárd formát öltsön, hidrogénezési eljárásnak vetik alá, majd étolaj és víz vagy tej hozzáadásával emulziót készítenek. Ízesítésére konyhasót és vajaromát, színezésre karotint használnak. A vajhoz hasonló biológiai értéket A-, D- és E-vitamin hozzáadásával érik el.
A hidrogénezés során az anyagban módosított, ún. transz-zsírsavak is keletkeznek. Ezek a biológiailag inkább hátrányos tulajdonságú telített zsírsavakhoz válnak hasonlóvá, melyek növelik a szervezet szérum-koleszterinszintjét. Ennek kapcsán a margarin számos vita kereszttüzébe került.
 
margherite
Olasz tésztaforma; keskeny, lapos, egyik oldalán fodros tészta.
 
marinád
Páclé. A legtöbb páclé tartalmaz valamilyen savanyú anyagot: citromot, bort vagy ecetet, továbbá zöld- és szárított fűszereket. A savas közeg különösen szívós húsok esetén nagyon fontos puhító alkotórész.
 
marinálás
Húsokat, halakat vagy zöldségeket helyeznek ízesített folyadékba abból a célból, hogy az átvegye a pác ízét, esetleg a szívós, rágós hús megpuhuljon. Mivel a páclé savas kémhatású, pácolni csak üveg-, cserép- vagy acéledényben szabad – alumíniumedényben sosem.
 
marinara, alla marinara
1. Olasz paradicsommártás főleg főtt tésztákhoz és húsokhoz, melyet hagyma, fokhagyma és oreganó ízesít. 
2. Feketekagyló (cozza) elkészítési módja, melynek során a kagylót egy csokornyi petrezselyem és néhány gerezd fokhagyma társaságában, saját levében főzik, s tálalják.
 
marmite
Magas, jól zárható fedelű főzőedény, melyet a francia konyhákban használnak hosszú főzési idejű húsok vagy egytálételek stb. elkészítésére. Anyaga általában cserép, a kisebb méretű fedeles edényekben levest szolgálnak fel.
 
marron glacé
Hámozott főtt gesztenye édes szirupban. Fogyasztják önmagában is, de fagylaltkelyhet vagy gyümölcssalátát is megkoronáznak vele.
 
marsala
Szicíliai eredetű, ottani szőlőkből készített nehéz, erős bor. A tokajihoz hasonlóan aszúsodott szőlőszemekből készül, íze füstös. Édes változata desszertbor, míg a száraz változat aperitifként szerepel jól. Léteznek tejszínnel, tojással, mandulával ízesített marsalafajták is.
 
masala
Az indiai gasztronómiában sok ezer fűszerkeverék neve. Jelentheti ez két vagy három fűszer (pl. kardamom, koriander, szerecsendió) keverékét, de léteznek tíz összetevőből állóak is. A legismertebb a garam masala, melynek számtalan variációja létezik, attól függően, mit akarnak vele ízesíteni.
 
mascarpone
Eredetileg Lombardiából származó sajt. Krémes, puha, tejfehér színű, illata a tejszínre és tejre emlékeztető, íze pedig krémesen-édeskés, enyhén savanykás beütéssel. A tiramisu alapanyaga, de sok észak-olasz édesség előállításához nélkülözhetetlen. Szószokhoz, mártásokhoz is kedvelt alapanyag, melegkonyhai, elsősorban olasz ételek pl. rizotto, tésztaételek készítéséhez is felhasználható.
 
melasz
A cukorgyártás mellékterméke, sűrű, barna, kellemetlen ízű, nagy cukortartalmú szörplé, mely kb. 20% szerves nem-cukoranyagot és 10% hamut is tartalmaz. Olcsósága folytán az ipari szeszgyárak kedvelt nyersanyaga. Félig tisztított változatát (ún. könnyű ~) az angolszász országokban a juharszirup mellett édesítőként használják mézeskalácsokban, süteményekben. 
 
Melba öntet
Auguste Escoffier leleménye a Nellie Melba operaénekesnő tiszteletére megalkotott Pêche Melba kiegészítője. Friss málna és pirosribizli-zselé, cukor és némi kukoricakeményítő szükséges hozzá. A őszibarackos desszerten kívül fagylaltot, gyümölcsöt, aprósüteményt és pudingot is szoktak megcsurgatni vele.
 
mentajulep 
Nevezetes koktél; cukorszirup, mentaág és whisky összetevőkkel.  
 
mering, meringue
Édességek alapanyaga, vagy maga az édesség. A tojásfehérjét porcukorral közepesen vagy nagyon kemény habbá verik, míg a cukor teljesen föl nem olvad benne. A lágyabb habbal süteményeket (pl. Rákóczi túrós, máglyarakás, női szeszély stb.) vonnak be, s csak a sütés utolsó fázisában szárítják rá a tetejére. A keményebb habot nyomózsákból sütőlapra halmozzák, magas hőfokon néhány perc alatt, vagy alacsony hőmérsékleten (85-90 fok) két óra alatt sütik száraz habcsókká.
 
mescal 
Az agavé leveleiből készült párlat. Az (azték) istenek nektárjának is szokták nevezni a hódító Cortez nyomán. Íze keserűmandulára emlékeztet, a palackjába gyakran agavéférget tesznek.
 
mesclun
Zsenge zöldsalátákból készített salátakeverék.
 
mészáros módra
Borjúmirigyből, velőből és pirított gombából készített raguval tálalt hússzelet (borjúborda).
 
mexikói módra
Húsétel chilis és/vagy kukoricás körítéssel vagy raguval.
 
meze
Előétel vagy étvágygerjesztő, a görög étkezések indítója. Gyakran több mint tízféle ételt kínálnak egyszerre.
 
mézsör
A bibliai időkből ismert ital, mely méz, víz és élesztő felhasználásával készült, ízét fűszernövények, fűszermagvak vagy virágok adják. A középkorban igen népszerű volt Angliában, ahol ma már palackozva is forgalmazzák.
 
mezzaluna
Egy- vagy kétpengéjű, félköríves kés, két végén függőleges nyelekkel. Zöldséget, fűszereket lehet biztonságosan aprítani vele, hintáztatva a kést a vágódeszkán. Hintakésnek is nevezik.
 
midori
Sárgadinnye ízű japán likőr.
 
mignon
1. Kicsiny kerek hússzelet, általában bárány- vagy ürühúsból. Hívják mignonette-nek, medalionnak vagy érmének is. 
2. Francia eredetű szó, jelentése: apró, kicsi sütemény
 
milánói módon 
1. sonkás-gombás-paradicsomos ragus pl. makaróni; 
2. borjúborda: reszelt sajttal kevert zsemlemorzsával bundázva, kisütve, körete milánói makaróni; 
 
millefeuille
Leveles tészta, hajtogatott vajas tészta. Édes töltelékkel számos sütemény kiinduló anyaga. Sós töltelékkel, apróra darabolva étvágygerjesztőként kínálják.
 
mimóza
1. A mimóza sárga virágaira emlékeztető köret. A kemény tojás sárgáját egészen finomra aprítva saláták és zöldségek tetejére hintik. 
2. A mimóza koktél pezsgő és narancslé egyenlő arányú keveréke, melyet jéghidegen (de jég nélkül!) szolgálnak fel. Villásreggeli kiváló kísérője.
 
minestra
Közepes sűrűségű, hosszú levű első fogás, gyakran vagy legtöbbször zöldséget és húst is tartalmaz. Kicsinyítő képzős alakja (minestrina = ’leveske’) inkább üres hús-, csont- vagy zöldséglé, míg nagyító képzős alakja (minestrone = ’nagy leves’) sokféle zöldséggel, és vele főtt tésztával, borsóval vagy babbal együtt készül. Bőségesen meghintik parmezán sajttal. Egytálételnek is beillik.
 
mirepoix
Megtisztított és felkockázott sárgarépa, zellergumó, valamint póréhagyma keveréke. A hagyományos/választékos francia konyha egyik fontos segédanyaga. Kiegészíthető még petrezselyemgyökérrel, pasztinákkal, valamint petrezselyemmel is.
 
mirin
A japán konyha alapvető fűszere. Édes (40-50% cukortartalmú), szirupsűrűségű, alacsony alkoholtartalmú rizsbor. Főzéshez kiváló. A roston sütött halakra szoktak locsolni egy keveset, hogy szép fényes legyen – vagy hogy a hal erős szagát eltüntesse.
 
Mise en Place
Konyhatechnikai eljárás. A tényleges főzési folyamat meggyorsítását szolgáló előkészítő műveletek - például a hozzávalók feldarabolása, vagy mártások, alaplevek főzése, stb. - összefoglaló neve.
 
miso
A világ egyik legrégebbi, tradicionális élelmiszere, amely egy japán szósz. Elsősorban szójababból készül, azonban kis arányban tartalmazhat rizst és árpát is. Előállítása során a megfőzött szójababot, rizst vagy árpát 6-18 hónapig erjesztik. A felhasznált nyersanyagok és a fermentációs idő függvényében a miso lehet sötétebb vagy világosabb színű.
 
mongol grill
A roston sütésnek ez a módja állítólag egészen Dzsingisz kánig vezethető vissza: harcosai körülülték a tüzet, és mindenki sütögethette a maga pecsenyéjét. A vékony bárány- (vagy más) hússzeleteket gyömbéres szójamártásban forgatják meg, mielőtt az asztal közepén elhelyezett rostélyra kerülne. Minden étkező a maga ízlése szerint készíti el az ételét. A pecsenyét olykor felaprított sonkahagyma, gomba vagy vízitorma köríti, és lepényen tálalják.
 
Mornay-mártás
Besamelmártás, melyhez fele-fele arányban parmezánt és gruyèresajtot  (vagy ementálit, esetleg cheddart) adnak. Néha – halakhoz vagy szárnyasokhoz – tejszínnel vagy tojássárgájával gazdagítják. Tojás-, hal-, kagyló, zöldség és csirke mellé kínálják.
 
mortadella
Olasz felvágott-specialitás, amelyet egész Olaszországban készítenek, származási helye pedig Bologna. Kizárólag sertéshúsból előállított natúr- vagy műbélbe töltött sóval, borssal, kevéske cukorral és darabos szalonnadarabkákkal ízesített finomra darált sertéshús. A felvágott súlya akár a 100 kilót is elérheti, előállítása során 90 fokos, speciális meleglevegős kemencében érlelik.
 
Moscow mule
Ló- (öszvér-) rúgás ez az ital, mert egy jókora korsóba sok jégre 1 deci vodkát öntenek, fél deci citrom- vagy limettalevet, és 2 deci gyömbérsörrel töltik fel. Citromcikkellyel és görögdinnye-szeletkével díszítve kínálják. A Smirnoff vodka bevezetésekor (1947 k.) született a recept.
 
mostaccioli 
1. mézzel (vagy főzött musttal), egy kevés vajjal és ánizslikőrrel készült aprósütemény. Eredetileg calabriai eredetűnek mondják, de egész Campania tartomány magáénak vallja. Nagyon hasonló a magyar mézeskalácshoz. 
2. Az olasz penne (tolltészta) rövid változatának angolszász nyelvterületen használatos neve. Paradicsomos mártással szokás tálalni, sok sajttal.
 
moussaka
Eredetileg Törökországból származó rakott padlizsános étel. Alapanyagai: darált hús, padlizsán, paradicsomszósz. Ezeket rétegezve egy hőálló edénybe rakják, szercsendióval ízesített besamelszósszal leöntik és forró sütőben aranybarnára sütik.
 
mousse 
Eredetileg a francia konyha tipikus édessége. A szokásos krémektől abban különbözik, hogy tojáshab és tejszínhab adja a testét, ezt keverik és ízesítik pl. csokoládéval vagy gyümölcspürével. Újabban számos hal-, hús- és zöldségféléből is készülhet.
 
Mura módra
Natúr borjúszelet, melyet fehérboros, vajas, tárkonyos pecsenyelével körül locsolnak és egy szelet sonkával borítanak.
naan-kenyér
Élesztővel készült, lapos, indiai eredetű kenyérféle, amelyet (tandoori) forró oldalára csapva sütnek ki.
 
N
 
nachos
Kisebb darabokra vágott, ropogósra sütött tortilladarabkák, melyet babpürével, olvasztott sajttal, paradicsommal, tejföllel, guacamoléval és jalapeño paprikával kínálnak.
 
nádcukor
Cukornádból préseléssel előállított kristályosított cukor.
 
nasi goreng
Az indonéz kifejezés értelme: sült rizs. A nasi goreng sok száz változatban készül Indonéziában, Malajziában és a környező országokban. A rizst a legkülönbözőbb nyersanyagokkal főzik együtt: rákot, kagylókat, húst, csirkét, tojást, hagymát, csilipaprikát, fokhagymát, uborkát, mogyorót adnak hozzá, és változatos mártásokkal ízesítik. 
 
natúr bundázás
A hússzeleteket csak lisztbe forgatjuk, majd nagyon kevés, forró zsiradékban kisütjük.
 
nátrium-glutamát (E621)
Rendkívül széles körben alkalmazott ízfokozó. Legnagyobb mennyiségben hústartalmú, vagy húsízű élelmiszerekben fordulhat elő, de más ízek kiemelésére, erősítésére is alkalmazzák. Előfordulhat leveskockákban, salátákban, felvágottakban, pácolt húsokban, chipsekben, fűszerkeverékekben. Számos élelmiszerben (például szójaszósz) természetes úton fordul elő, sokszor az átlagosnál magasabb koncentrációban. Egyes embereknél allergiát okozhat.
 
nedves pác
Ízesített folyadék, páclé, melybe húsokat, halakat vagy zöldségeket helyeznek (marinálnak, pácolnak), hogy az átvegye az ízét, esetleg megpuhuljon. A legtöbb páclé tartalmaz valamilyen savanyú anyagot: citromot, bort vagy ecetet, továbbá zöld- és szárított fűszereket. A savas közeg különösen szívós húsok esetén nagyon fontos puhító alkotórész. Éppen a savas kémhatás miatt csak üveg-, cserép- vagy acéledényben szabad pácolni – alumíniumedényben sosem.
 
normandiai módra
Az északnyugat-franciaországi Normandia régió a kiváló alma és az ebből készült almapárlat (Calvados) szülőhazája. Innen származnak az almával, almaborral vagy almapálinkával készült fogások.
 
O
 
Oaxaca sajt 
Félkemény mexikói sajtfajta, amely tehéntejből készül. Nevét Oaxaca régióról kapta. Sütés, pirítás hatására nyúlósan olvad. Íze a lágytól az édeskésen át a vajasig alakulhat. Az olasz provolone sajtra emlékeztet, felhasználják a sütőben készült vagy roston pirított mexikói ételekhez, szendvicsekhez, de pizza tetejére is olvasztják.
 
okra
A mályvafélék csoportjába tartozó egynyári növény a mávia, vagy más néven okra. Bulgária és a volt Szovjetúnió területén elterjedt. Zsenge termését fogyasztják szárítva fűszerként, konzerválva vagy levesként. Az okra kb. 5-8 cm hosszú, halványzöld színű, hüvelyes növény, ropogós külső héjjal. Főzés közben sűrű, rgacsos anyagot bocsát ki magából, amelyet ételsűrítőként használnak fel.
 
olasz salátaöntet
Olívaolaj, borecet vagy citromlé keveréke, melyet különböző mediterrán fűszerek ízesítenek: fokhagyma, oregánó, bazsalikom, kapor, édeskömény
 
omlasztás
Zsiradékkal végzett lazítási művelet, amelyet az ún. omlós vagy linzer tésztáknál alkalmazunk. Lényege, hogy a liszttel elkevert, elmorzsolt zsiradék vékony rétegben bevonja a lisztszemcséket, s ezzel megakadályozza a keményítő csirizesedését, a lisztszemek összetapadását. Ezért lesz a tészta a sütés után laza, porhanyós. Az omlós tészta alaparánya: 3 rész liszt, 2 rész zsiradék, 1 rész cukor. Ha ennél kevesebb vajjal vagy margarinnal állítjuk össze, kiegészítő lazításként sütőport vagy szalalkálit is keverjünk a masszába.
 
omlett
Tojásétel, amely tojás, tej vagy tejszín, só keverékéből úgy készül, mint a palacsinta, de csak az egyik oldalát sütjük meg. Töltés és fölcsavarás vagy összehajtás után azonnal tálalni kell, mert különben összeesik.
 
Orly módra
Halszelet vagy hús sörtésztába (liszt, tojás, sör) mártva és bő olajban kisütve.
 
ostya
Búzalisztből, tejből és/vagy vízből, esetleg dúsító-, ízesítő-, illetve állományjavító anyagból kikevert folyékony tésztából sütéssel készült, megfelelő méretűre alakított (szeletelt, vágott stb.) tartós lisztes készítmény. A termék egy vagy több rétegben tölthető, részben vagy teljes felületén bevonható, de lehet pl. töltetlen lap, tallér, tölcsér, figura is, édes, sós, sajtos, köményes, paprikás változatokban.
 
osztriga
Több fajtája ismeretes, a görögök már tenyésztették is, bár sokáig a vadon élő és gyűjtött változatok voltak általánosak. Napjainkban ellenőrzött körülmények között tenyésztik, kelesztőkben, illetve temperált körülmények között, ahol természetesen fejlődnek. Addig növesztik a kagylót a tengerben elhelyezett dobozokban vagy védett fjordokban, míg piacképes méretét el nem éri. Az osztriga hagyományosan élve kapható; nyersen fogyasztják, néha kevés citrommal, ugyanakkor felhasználható mártásokban és meleg ételek elkészítéséhez is.
 
ömlesztett sajt
Az ömlesztett sajtok tulajdonképpen "kétszer készülnek": félkemény sajtokat dolgoznak össze masszává, amelyből különböző ízesítésű, lágy, sokszor kenhető sajtok készülnek.
 
ötfűszer keverék
Igen széleskörűen használják a kínai konyhában ezt a fűszerkeveréket, melynek összetevői fahéj, szegfűszeg, édeskömény, csillagánizs és szecsuáni bors.   
 
P
 
pálinka – hungarikum
Pálinkának csak azokat a szeszesitalokat nevezhetjük, amelyek alapanyaga 100 százalékban egészséges, érett, magas cukortartalmú gyümölcs; alkohol és bármilyen egyéb adalékanyag hozzáadása nélkül. A pálinkák a legváltozatosabb vadon termő vagy termesztett gyümölcsökből készülhetnek, a lepárlást hagyományosan kisméretű rézüstben végzik. A párlatok közös tulajdonsága, hogy nagyon tiszták, ízletesek és intenzív illatúak, és jellemzően hordós érlelés nélkül kerülnek forgalomba. A párlat nem érintkezik a tölgyfával, így színtelen marad, s megőrzi friss jellegét.
A Kárpát-medencében termett gyümölcsből készített pálinkák zamata az egész világon egyedülálló. A magyarországi Alföld klímája kifejezetten kedvez a gyümölcs, kiemelten a kajszibarack, a szilva, a cseresznye, az eper, a körte termesztésének.
 
pálma olaj
Préseléssel előállított, elsősorban a trópusokon használt zsiradék.
 
pálmaszív
A pálma csúcsán növő friss hajtás. Enyhén diós aromájú, húsa zsenge. Európában többnyire konzervben kapható, sós lében. Salátákhoz, különféle zöldségek keverékébe, hideg előételekhez, mindenféle módon elkészített halhoz vagy fehér húshoz használható. Mint minden friss hajtásnak, ennek is a belső hengeres része a legfinomabb ínyencség.
 
panino
Az olasz szendvics, amelyet az olasz bárok, gyorséttermek, pékségek és az autópályák pihenőhelyein árusítanak. A gazdagon megrakott kenyérkreációk, melyeket igény szerint pirítanak is, változatos összeállításban kínálják magukat.
 
parasztosan
pl. sertésszelet: szalonnával, gyakran hagymával, burgonyával körítve.
 
párizsiasan
Lisztbe és felvert tojásba bundázott sertés-, szárnyas- vagy halhús.
 
parmezán
A legismertebb olasz sajtok egyike, évekig érlelt, szinte kőkemény, egyenletes állományú sajtféle, háromféle érettségi állapotban kerül forgalomba. Minden elképzelhető ételhez használják, főleg reszelve. Magyarországon az olasz parmezán leginkább reszelve (szinte porrá reszelve) kapható.
 
passzírozás
Célja a különböző főtt anyagokat egyneműsítése, pépesítése, valamint a nemkívánatos anyagok eltávolítása.
 
pászka
Lapos kovásztalan kenyérféle.
 
pasztinák
A fehérrépához hasonló színű és alakú, édeskés, aromás zöldség, melynek főként jól fejlett gyökerét fogyasztják. A középkorban a sárgarépával azonos jelentőségű volt. Ma is ahelyett használják, bár íze inkább a zellerre emlékeztet.
 
pasztörizálás
Hőkezelési módszer. Lényege: a közel forrásig melegített anyagot gyorsan visszahűtik.
 
pâté
Francia pástétom. Sokféle különböző nyersanyagból készített, elegáns, selymesen simára darált, vagy nagyobb darabos állományú sertés-, borjú-, hal-, szárnyas- vagy vadhúst, májat, sonkát, zöldséget tartalmazó keverék, melybe a fűszereket és a zsiradékot gyakran már nyersen beledolgozzák, majd edénybe préselik, és hőkezelik. Készülhet gőzön párolva, illetve tésztakéregben vagy anélkül sütve. A pâté készítésére szolgáló – gyakran szalonnával bélelt – cserépedény neve a terrine; ha ebben adják asztalra, a pástétomot is ezen a néven említik. Általában előételként vagy étvágygerjesztőként kínálják. 
 
Pavlova torta
Az orosz balett-táncosnő – 1926-os turnéja – tiszteletére, Ausztráliában megalkotott sütemény. Ropogós mering (tojáshab) az alapja, tejszínhab és gyümölcs borítja: málna, golgotagyümölcs, kiwi. Szokásosan gyümölcsöntettel, vagy további tejszínhabbal kínálják.
 
Peche Melba
Az 1800-as évek végén megalkotott desszert, melyet a nagyhírű francia séf, Auguste  Escoffier talált ki Nellie Melba, a csodálatos hangú ausztrál operaénekesnő tiszteletére. A felezett őszibarackot szirupban kicsit előfőzik, majd lehűtik. Az üreges oldalával lefelé fordított fél barackot vaníliafagylalttal koronázzák, majd málnaöntettel (Melba öntet) locsolják meg, olykor mandulaforgáccsal is díszítik.
 
pekingi módra
Édes-savanyú ízekkel jellemezhető konyhai irányzat.
 
pékné módra
Sertés, birka, bárány szelethús, csülök, mely hagymával és burgonyával együtt sült.
 
pektin
Sűrűsítő, állományjavító anyag, almarostból állítják elő.
 
pepino v. tojásdinnye 
Perui eredetű, szubtrópusi tájakon újabban sokfelé termesztett növény. Termése tojás alakú, gömbölyű vagy elliptikus, ökölnyi bogyó. Vékony héját vörösesbarna foltok-sávok tarkítják. A világossárga, lágy, nagyon bő levű, édes terméshús dinnye- vagy körteízű. Többnyire héj nélkül, nyersen, gyümölcsként fogyasztják.
 
pesto
A pesto tulajdonképpen gyűjtőfogalom, különféle szószokat értünk alatta. Készítése Olaszországból ered, a Liguria vidékéről származó pesto hagyományosan a pesto alla genovese, ami nem más, mint mozsárban, olívaolajjal péppé zúzott bazsalikom, fokhagyma, reszelt parmezán (vagy pecorino) sajt, fenyőmandula. A pestóban az a jó, hogy mindenki saját ízlésére formálhatja, fűszerezheti kedve szerint, elrontani szinte lehetetlen.
 
piláf
Török eredetű, jellegzetesen keleti ételspecialitás, amelynek alapja zöldséges rizs és (ürü)hús, a belekevert különböző gyümölcs teszi az ételt oly különlegessé. A Balkánon is kedvelt eledel számos változata elterjedt a nyugati államokban is.
 
pirog
A pirog az oroszok nemzeti eledele, amelynek alapja rendszerint kelt tészta, s ebbe kerül a sós, vagy édes töltelék. Nagyságát illetően erős eltérések mutatkozhatnak, lehet egészen kis falatnyi, de akár a 20 cm-t is elérheti a tészta átmérője, amelyet sütőben vagy bő zsíradékban sütnek. Oroszországon kívül a többi szláv konyhában is ismert étel.
 
pita
Közel-keleti, palacsintaszerű lepény, gyakran úgy hasítják be és hajtják össze, hogy tölteléket lehessen beletenni.
 
poblano 
A szelídebb ízű fűszerpaprikák közé tartozik, a Mexikóban termelt fajták közül az egyik leggyakoribb. Termése 8-15 centi hosszú, 5-8 centi vastag. Érése során a harsogó sötét zöldtől a szinte feketés vörösig színesedik. Sokféleképpen használják fel: töltve, főzve, szárítva és mártásokban, de még bundázva, kisütve is.
 
pomelo
Hatalmas méretű gyümölcsöt érlelő, Malajziában őshonos citrusféle. A grapefruitra emlékeztető színekben (sárga, sárgásbarna) pompázó, sárgadinnye méretű gyümölcs, gerezdjei dús levűek, íze a fűszeres édestől a kesernyés fanyarig sokféle lehet. Felhasználási területei azonosak a grapefruitéval: nyersen, gyümölcssalátákba, körítésként stb.
 
Pompadour módra
pl. bélszínszelet. Gombapéppel együtt tojásos burgonyapépbe burkolják és megsütik, barna fűszermártással tálalják.
 
probiotikus
Élettanilag hasznos baktériumokat tartalmazó.
 
profiterol
Olasz sütemény, ami a mi képviselő fánkunkra hasonlít, csak kívül-belül töltve van.
 
puszedli
Tartós mézes sütemény.
quiche
Elzász-Lotharingia a hazája ennek a sós tésztafélének. Gyümölcstortaformát bélelnek ki omlós tésztával, melynek öblébe állandó hozzávalóként tejszínnel és fűszerekkel kevert tojás kerül. Ezenkívül kerülhet bele hagyma, gomba, sonka, kagyló, zöldfűszerek. A legismertebb a quiche lorraine, melynek tölteléke húsos szalonna, és illatos gruyère sajt. Cikkelyenként kínálják; lehet ízelítő, előétel, de első fogás is.
 
Q
 
quinoa
Leginkább a gabonafélékhez hasonlít, közülük is a köleshez áll a legközelebb. Lágyszárú, egynyári növény, akár 2 méteresre is megnő. Túl fejlett spenótra emlékeztet. Peruban 5000 éve termesztik, az inkák aranya néven említik. Dél-Amerikában az egyik legfontosabb táplálék, tápanyag- és ásványianyag-tartalma messze felülmúlja a nálunk fogyasztott gabonafélékét.
 
R
 
radicchio
Olaszországból származó, vörös levelű cikóriafajta, az endívia rokona.
 
ragu
A ragu olyan húsétel, amelynek az állaga leginkább a magyar pörköltökhöz vagy a paprikásokhoz hasonlít, de a húst nem kockára, hanem csíkokra vágják, és fűszerpaprikát nem tesznek bele. Közös jellemzője, hogy az apróra vágott hús sűrű szószban fő. 
 
raki
Török ital, melyet szárított szőlőből vagy fügéből készítenek, ánizst hozzákeverve. A rakit aperitivként kínálják, többnyire vízzel hígitva, melynek hatására tejszerű lesz. Ezért hívják a törökök "aslan sütü"-nek, azaz oroszlántejnek. Úgynevezett raki-pohárban szervírozzák, amely hosszú, vékony és ami a legfontosabb jéghideg, szinte jeges.
 
rántás
A magyaros konyhatechnológiában az egyik leggyakrabban alkalmazott sűrítési művelet. Alapanyaga a liszt és valamilyen zsiradék (sertészsír, olaj, vaj, margarin). A fölmelegített zsiradékban a lisztet átforrósítjuk, illetve megpirítjuk, majd a tűzről lehúzva bőséges mennyiségű hideg vízzel, vagy csontlével csomómentesre keverjük, és állandó keveréssel a sűrítendő ételhez öntjük, újra forraljuk.
 
ratatouille
Népszerű délfrancia egytálétel, elsősorban Provence-ban készítik, különösen Nizzában. Szokás mediterrán lecsónak vagy francia lecsónak is hívni, mert az olívaolajba hagyma, paradicsom, paprika, padlizsán, cukkíni, fokhagyma, zöldfűszer kerül. Forrón, melegen vagy langyosan tálalják, akár köretként, vagy étvágygerjesztőként is, ilyenkor mindig kenyeret vagy péksüteményt kínálnak mellé. A valódi ratatouille szaftos és olvadósan kompótszerű.
 
ravioli
Olasz töltött (sós) tészta. A legalább négytojásos gyúrt tésztát vékonyra nyújtják, és a féltenyérnyi négyzetre vagy körlapra vágott darabokba kiskanálnyi tölteléket halmoznak (sajt, túró és spenót, húspép, zöldség stb.) A félbehajtott és lezárt tésztatasakokat forró vízben főzik ki, vajjal, tejszínnel, sajttal, paradicsomos mártással tálalják.
 
rebarbara
Gyógyhatását mintegy 4500 éve ismerik, de csak a 18. századtól használatos a konyhában. Bár zöldségféle, inkább gyümölcs módjára elkészítve fogyasztják. Levele hatalmas mennyiségű oxálsavat tartalmaz, ezért főzni nem szabad. A főzés során ugyanis a kalciummal az oxalát nevű vegyületet alkotja, amely lerakódik a szervezetben, és reumatikus betegséget okoz. Meghámozott levélnyele azonban levesnek, mártásnak, kompótnak készíthető el, vegyes gyümölcsíz dúsítására is alkalmas. A pirosas színű szárak jobb ízűek, mint a zöldek. Sütemények töltelékeként igen népszerű az angolszász országokban; Amerikában eperrel, Angliában gyömbérrel kombinálják.
 
redukálás
A konyhai szaknyelvben a forralás útján végzett besűrítés neve. Ezáltal a lé (leves, bor, mártás) sűrűbb lesz, az ízek felerősödnek; a végterméket redukciónak nevezik.
 
remulád
Klasszikus francia mártás, a házi készítésű majonézt mustár, kapribogyó, felaprított uborka, zöldfűszerek és ajóka (szardella) ízesíti. Hidegen kínálják meleg húsok, halak, kagylós fogások mellé.
 
retszina
Jellegzetes ízű görög bor, mely ízét a fenyőgyantás kezeléstől kapja. Ez a telt, terpentines illat nagyon vonzóvá teszi a nem görögök körében. Van fehér és rozé változata is. Mindig nagyon hidegen kell kínálni.
 
ribollita
Toszkánából származó leves. Az eredeti recept először egy gazdag zöldségleves készítését írja elő, majd vékony szeletekre vágott kenyeret rétegeznek egy kiolajozott cserépedény vagy tepsi aljára, meglocsolják a zöldséglével, és egy réteg sűrűjét halmoznak rá, majd ezt annyiszor ismétlik, míg a leves el nem fogy. Néhány órai (vagy egy éjszakai) hűtőben pihentetés után kerül sütőbe, ahol összefő-összesül.
 
rillette
Francia húspástétom, a konfitált hús továbbhasznosítása. Készülhet ízesített vagy előzetesen száraz pácban érlelt sertés-, marha,-, borjú-, szárnyashúsból, amit omlósan puhára abálnak, leszűrnek, villával szétnyomkodnak, ízesítenek. Üvegekbe vagy cserépedénybe adagolva sütőzsiradékkal borítják a tetejét, ezzel zárják le légmentesen, így akár hónapokig tárolható.
 
rizibizi
Köret féle. Párolt rizs, vajban párolt zöldborsóval, petrezselyemmel díszítve. Több féle módon is készíthető.
 
rokfort
Magas zsírtartalmú, nemes penészt tartalmazó, tejszín alapú sajt.
 
roletti
Karamellizált ostya, fagylaltkelyhek kiegészítője.
 
Römertopf
Agyag sütőedény, ismertebb nevén "római tál" az egykori római tálak mintájára készül. Hazai megfelelője a sárospataki kerámiagyárban kézműves munkával előállított, és "Pataki tál" néven forgalmazott cserépedény.
 
Rossini módra
Marha- vagy borjúszelet libamájjal, szarvasgombával és madeira mártással. Gioacchino Rossini zeneszerző alkotta meg, eredetileg tournedos-ból (vastag dupla bélszínből).
 
Royal módon
Marha- vagy borjúbélszínszelet bearni mártással, szarvasgombával díszítve.
 
rucola, rukkola
A pitypang nemesített változata. Feltehetően a mediterrán vidéken őshonos. Csipkés levelei élénk zöld színűek, íze enyhén csípős, kissé a borsra emlékeztet. Kiváló salátákhoz, de főtt ételek készítéséhez is felhasználható. B és C vitaminokban gazdag zöldség.
 
rumpsteak
hátszínszelet

Forrás: http://www.gasztrogabo.hu/

Kategóriák

  FŐÉTELEK

  DESSZERTEK

  ELŐÉTELEK

  ZÖLDSÉGÉTELEK

  LEVESEK

  ÜNNEPI ÉTELEK

  EGYTÁLÉTELEK

  KÖRETEK

  SALÁTÁK

  FŐZELÉKEK

 

header

lábléc facebook twitter email pinterest google plus rss

 

 

 

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?