Csicsóka sütve
A dörzsöléssel megtisztított, sós vízben áztatott és hasábbá vágott csicsókát olajban aranysárgára sütjük, enyhén megsózzuk és finomra vágott zöldpetrezselyemmel hintjük meg. Ízlés szerint fűszerezhető.
Kínaikel-saláta
A kínai kelt vékonyra felszeleteljük, citrommal, 1 tabletta szacharinnal salátalét készítünk, és ráöntjük a kínai kelre.
Csicsókafasírt
Kb. fél kg megtisztított csicsókát finomra reszelünk. Hozzáadunk 2 tojást, sót, késhegynyi őrölt köményt, 1 marék zsemlemorzsát. Kevés vöröshagymát olajban megfonnyasztunk, 4-5 gerezd összevágott fokhagymát és késhegynyi pirospaprikát keverünk bele és hozzáadjuk a csicsókához. Kis fasirtokat formázunk, kerekre vagy kolbász formájúra, és olajban kisütjük (nem túl barnára).
Házi lekvár
A megtiszított és feldarabolt gyümölcsöt forrás után még 20 percig főzzük, forrón üvegbe rajuk, lekötjük, száraz dunsztba tesszük (tartósító- és édesítőszer nélkül). Fogyasztáskor sem édesítjük. Így készíthetők: szamóca, málna, szeder, cseresznye, meggy, sárgabarack, őszibarack, alma, körte.
|