Vadas Marhasült
Hozzávalók:
-
80 dkg bélszín felsál, hátszín,vagy fehérpecsenye
-
5 dkg szalonna
-
5 dkg zsír
-
2 kiskanál liszt
-
1 dl tejföl
-
1 dkg cukor
-
só
-
mustár
Páclé:
-
20 dkg sárgarépa
-
petrezselyemgyökér vegyesen
-
1 fej hagyma
-
ecet
-
babérlevél
-
só
-
2 szem borókabogyó
-
pár szem bors.
elkészítés:
A húst hártyáitól jó megtisztítjuk és a páclével leöntjük. A pácléhez a zöldségeket és a hagymát karikákra vágjuk, egy liter vízben a fűszerekkel és a sóval félpuhára főzzük. Utoljára ráöntjük 1-2 evőkanál ecetet, és ezt a levet nyáron hidegen, télen melegen a húsra öntjük. A húst a páclében hideg helyen 2-3 napig letakarva tartjuk, néha megforgatjuk. Elkészítéskor a húst 5 dkg, vékony csíkokra vágott szalonnával megtűzdeljük megkenjük zsíradékkal és sütőben félig megsütjük. Most hozzáadjuk a pácléből a zöldségeket és kevés páclével, lefedve puhára pároljuk, végül zsírjára sütjük. A húst kivesszük, letakarva meleg helyre tesszük és elkészítjük a vadas mártást. A lepirult zöldséghez adunk két kanál lisztet, azt jól átsütjük a páclével és a mártást pár percig főzzük. Egy dkg cukrot barnára pirítunk, vízzel felhígítjuk és a mártásba öntjük, Ízesítőnek adhatunk még hozzá mustárt, pár csepp ecetet és végül a tejfölt. A húst 1 cm széles szeletekre vágva hosszában a tálra fektetjük, és a mártást ráöntjük. Csőtésztával vagy zsemlegombóccal körítjük.
|