Cseresznyés kacsa mogyoróburgonyával
Hozzávalók:
-
15 dkg füstült szalonna
-
egy 2,5 kg-os kacsa
-
2 szál sárgarépa
-
1 szál fehérrépa
-
5 dkg liszt
-
3 dl vörösbor
-
1 fej vöröshagyma
-
8 dkg cukor
-
1 evőkanál paradicsompüré
-
7 dkg zsír
-
5 dkg liszt
-
30 dkg cseresznye
-
őrölt fahéj
-
fél citrom reszelt héja
-
A mogyoróburgonyához:
-
7 dkg zsír félcsokorpetrezselyemzöldje
-
só
-
5 dkg vaj
Elkészítés:
A megtisztított kacsát fedaraboljuk és besózzuk. A fehevített vajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a karikára szelt zöldséget, és pár percig kevergetve pároljuk.Azután hozzákeverjük aparadicsompörét rátesszük a húsdarabokat, átforgatjuk, és kissé lepirítjuk. Rátesszük a vékonyra szelt szalonnát,kevés bort öntünk alá és fedő alatt lassú tűzön pároljuk. Időnként megrázogatjuk az edényt és ha kell az elfőtt bort pótoljuk. Amikor a hús mepuhult, kivesszük és melegen tartjuk. Zsírból és lisztből barna rántást készítünk, rászűrjük a hús levét, simára keverjük, majd hozzáadjuk a kimagozott cseresznyét. A cukorral, citromhéjjal és kevés fahéjjal ízesítjük, majd összeforraljuk. A húst tálra tesszük, és ráöntjük a cseresznyés mártást.
-
Sült mogyoróburgonyát adunk hozzá köretnek:
A nyers burgonyából karalábévájóval kis golyócskákat készítünk forró zsírban kisütjük, majd megsózzuk, és meszórjuk az apróra vágott ptrezselyemmel.
|