Krumplival töltött paradicsom
Hozzávalók:
-
8 nagy paradicsom
-
4 dkg húsos szalonna
-
60 dkg krumpli
-
4 evőkanál tej
-
4 dkg Balaton sajt
-
4 dkg vaj
-
só
Mártáshoz:
-
4 dkg vaj 2 evőkanál liszt
-
2 csomó kapo
-
1 késhegynyi vöröshagyma
-
1/2 erőleves kocka
-
1 dl tejszin
-
1 csipet cukor
-
1 evőkanál ecet
Elkészítés:
A paradicsom felső negyedét levágjuk. A nagyobbik részt óvatosan kivájjuk, és megfordítva lecsepegtetjük.A krumplit megtisztitjuk, kockára vágva, sós vízben megfőzzük. Leszűrjük melegen áttörjük. Megsózzuk, hozzákeverjük a vajat, a tejet, a reszelt sajtot és a kis kockákra vágott kissé kiolvasztott szalonát is. Ezzel a meleg pürével megtöltjük a paradicsomokat, és tűzálló tálra téve megsütjük. Közben vajból, lisztből világos rántást készítünk. Beleszórjuk a vágott kaprot megsózzuk és felengedjük kockából készített erőlevessel. kiforraljuk cukorral, ecettel ízesítjük és tejfölt keverünk hozzá.
|