Szárazbab-leves
Hozzávaló:
-
20 dkg szárazbab
-
4 dkg zsír
-
4 dkg liszt
-
só
-
bors
-
hagyma
-
fokhagyma
-
paprika
-
zöldpetrezselyem
-
csipetke
Elkészítés:
A megtisztított babot előző nap beáztatjuk. Jó zöldséges csontlében vagy füstölt hús levében tesszük fel főni. ( Ez utóbbi esetben kevesebb só kell hozzá! ) Ha puha, rózsaszínűre pirított rántásba kevés apróra vágott hagymát, majd 1 cikk szétzúzott fokhagymát keverünk 1 dekányi paprikával, és berántjuk vele a levest. Izesítjük, jól felforraljuk, csipetkét főzünk bele, ízlés szerint tejfelezzük, és ezzel is felforralva tálaljuk. Kitűnő ízű, ha füstölt oldalast vagy füstölt kolbászt főzzünk benne- ezt tálaláskor feldaraboljuk, illetve karikára vágjuk. Kevés ecettel vagy tárkonyecettel is ízesíthető.
|