Zöldbableves
Hozzávalók:
-
25 dkg csont
-
15 dkg vegyes zöldség
-
40 dkg zöldbab
-
4 zsír
-
4 dkg liszt
-
1/2 dl tejfel
-
hagyma
-
fokhagyma
-
só
-
paprika
-
zöldpetrezselyem
Elkészítés:
A csontból és a zöldséből jól kiforralva csonlevet készítünk és megszűrjük. A megtisztított, összevágott és jól megmosott zöldbabot a csontlébern feltesszük főni. Ha felforrt megsózzuk. Vilásgos rántást készítünk, tűzről levéve kevés apróra vásott hagymát, fokhagymát, zöldpetrezselymet és paprikát teszünk bele, hideg vízzel simára keverjük, és ha a zöldbab majdnem puha, berántjuk. Jól kiforraljuk, törött borssal ízesítjük. Ha teljesen puha, tejfölt keverünk el benne, és még egyszer feforraljuk. Fűszerezhetjük kevés ecettel és cukorral is. Ebben az esetben a rántásba nam teszünk fokhagymát, vagy csak egész keveset. Betétnek csipetkét adunk hozzá. Mirelit- zöldbabból ugyanígy készítjük. Konzerv- zöldbab esetében előbb a levest készítjük el a csontlével és a konzerv-zöldbab levével, majd beletéve a zöldbabot, készre főzzük.
|