Erdélyi fűszeres leves
Hozzávalók:
-
2 liter húsleves
-
2 zsemle
-
5 dkh vaj
-
1 dl tejfel
-
2 tojássárga
-
friss kapor
-
hagyma
-
zöldperezselyem
-
zellerzöldje
Elkészítés:
Főzünk 1 liternyi jó húslevest. A szikkadt zsemlét metéltre vágjuk és kevés vajban aranysárgára pirítjuk. Kevés zöldpetrezselymet, metélő hagymát, zöld kaprot és néhány száll zellerzöldjét jól megmosunk és együtt finomra vágjuk. Végül kis fazékba 1 dl édes tejfelt és 2 tojássárgát teszünk. Most a leszűrt húsleves zsírját teljesen leszedjük, a levest felforraljuk, majd vékony sugárban, habverővel való állandó gyors keveréssel hozzáöntjük a tejfeles tojássárgához, és mérsékelt tűzön, állandóan keverve felforrósitjuk, de nem hagyjuk felforrni. A tűzről levéve belekeverjük az összevágott fűszernövényeket ( személyenként legfeljebb 1 kávéskanálnyit ), és azonnal, forrón adjuk az asztalra. Külön tálaljuk hozzá a pirított zsemlemetéltet. Izlés szerint a tálalás pillanatában kevés citromlével is ízesíthetjük.
|