Almás lepény
Hozzávalók:
-
A tésztához:
-
30 dkg liszt
-
15 dkg vaj
-
8 dkg porcukor
-
1 dl tejfel
-
2 tojássárgája
-
késhegynyi szódabikarbóna ( vagy sütőpor )
-
só
-
citromhéj
-
rum
-
A töltelékhez:
-
1kg alma
-
5 dkg darált dió ( vagy zsemlemorzsa )
-
15 dkg kristálycukor
-
törött fahéj
-
1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
A felsorolt anyagokból omlós tésztát készítünk és pihentetjük. Közben a megtísztított almát vékony szeletekre vágjuk. A tésztát két részre osztva ceruza vastagságúra nyújtjuk ki. Az egyik lapot sütőtepsíbe téve, villával megszurkájuk, és félig megsütjük. Meghinjük a darált dióval, és szétterítjük rajta az almát: megcukrozzuk, kevés törött fahéjjal fűszerezzük, betakarjuk a másik tésztalappal, tojással bekenjük, és néhány helyen megszúrkálva középmeleg sütőben készre sütjük. Felszeletelve, vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk. Az alma közé kevés megmosott mazsolaszőlőt is keverhetünk. Ugyanígy készíthetünk szilvás vagy barackos lepényt is, kimagozott szilvát vagy sárgabarackot használva fel az alma helyett. A túrós lepényt is így készül, ugyanolyan túrótöltelékkel, mint a túrós rétes.
|