Diós- mákos kalács
Hozzávalók:
-
60 dkg liszt
-
10 dkg vaj ( vagy zsír )
-
3 dkg élesztő
-
4 dl tej
-
3 tojássárgája
-
só
-
10 dkg cukor
-
dió-és máktöltelék
Elkészítés:
A hozzávalókból kelt tésztát dagasztunk és megkelesztjük. Közben elkészítjük hozzá a dió- és máktölteléket és kihűtjük. Ehhez kissé lágyabra készítjük a tölteléket, kevés tejjel vagy kompótlevécel keverjük el, hogy kenhető legyen. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán kétfelé osztjuk és kinyújtjuk: egyiket dióval, másikat mákkal tültjük meg, tekercsbe felcsavarva megzsírozott sütőlemezre tesszük és megkelesztjük. Utána megkenjük fevert tojással, és középmeleg sütőben megsütjük. Felszeletelve, vaníliás porcukorral adjuk asztalra. Ehez hasonlóan készíthetünk fahéjas vagy kakaós kalácsot is, fahéjas vagy kakaós cukorral szórva meg a tésztát.
|