Nektarinos Torta
Hozzávalók:16 darabhoz:
A pikótához:
-
5 db tojás
-
6 ek víz
-
17,5 dkg cukor
-
1 cs vaníliás cukor
-
1 csipt só
-
1 cs ( 2,5 dkg ) piskófix
-
12,5 dkg liszt
-
7,5 dkg étkezési keményítő
-
1 kissé púpozott tk sütőpor
-
1 ek őrölt mandula
-
3 ek ribizlizselé
A csokikrémhez:
-
30 dkg csokoládépuding
-
1 ek kakaópor
-
1 cs vaníliás cukor
-
5 lap fehér zselatin
-
3 dl teszin
Nektarinkrémhez:
-
2 db nektarin ( 20 dkg )
-
2,5 dl víz
-
5 dkg cukor
-
6 lap fehér zselatin
-
30 dkg vaníliás pudongpor
-
3 dl tejszin
-
1,5 ek kakaópor
-
Ezenkivül:2 dl tejszin
-
1 tk habfixáló por
-
nektarin hasábok
-
kakaópor
Elkészítés:
A tojást, a vizet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a piskótafixet kézi mixerrel a legmagasabb fokozaton 7 percig levegősre felverjük. A lisztet a sütőporral és az étkezési keményítővel rászitáljuk és a mandulával együtt habverővel lazán beleforgatjuk. Egy kapcsostortaformába alját kibéleljük sütőpapírral és a tésztát beletöltjük, elsimitjuk. Kisütjük Sütés után a tortagyűrűt egy éles kés segitségével eltávolítjuk.A tortalapot egy rácsra boritjuk és 10 perc múlva a tortaforma alját levesszük. A piskótát kihűtjük. A pikóta tetejét egyenesre vágjuk és az elkevert zselével megkenjük. Az tortalapot egy kapcsos tortaformába helyezzük és a tortsgyűrűt köré kapcsoljuk. A csokoládépudongot az átszitált kakaóval és a vaníliás cukorral elkeverjük. A jól beáztatott zselatint kinyomkodjuk és kevés forró vízben feloldjuk A tejszint keményre felverjük és beleforgatjuk. A krémet csillagkinyomós habzsékba tesszük és nagyobb halmokat nyomunk a tortalapra. Hűtőszekrényben dermesztjük meg. A nektarint hasábokra vágjuk és vízben 5 percig főzzük. A levét leszűrjük, a gyümölcsöt pürésitjük és a cukorral egy lábasban felmelegítjük. A jól beáztatott zselatint kinyomkodjuk és a nektarin pürében feloldjuk. Kissé lehütjük és a vaníliapudingot belekeverjük. A tejszint keményre feverjük és beleforgatjuk. A tortát kivesszük a hűtőből és kakaóporral megszórjuk. A tejszínes nektartinkrémet rajta elsimitjuk és visszatesszük a hűtőbe megdermedni. A tejszint a habfxáló porral keményre felverjük. Töltsük egy habzsákba és nyomjuk a habot a tortára. A torta tetejét kirakjuk nektarinhasábokkal és szórjuk meg kakóporral.
Sütési hő ( előmelegített ):
elektromos 200 fok
hőlégkeveréses 150 fok
gázhőfok 3
Sütési idő kb 30 perc
|