Aranygaluska
Elkészítés:
-
A tésztához:
-
30 dkg liszt
-
2 tojássárga
-
2 dl tej
-
1 dkg élesztő
-
5 dkg cukor
-
só
A töltelékhez:
-
8dkg cukor
-
5 dkg mazsola
-
7 dkg vaj
-
12 dióbél
-
zsemlemorzsa
-
tojás
-
vaníliíás porcukor
-
bor
-
zsír
Elkészítés:
A hozzávalókból kelt tésztát készítünk meglisztezett nyújtódeszkára tesszük, kinyújtjuk és kis kiszúróval diónyi darabokat szaggatunk ki belőle .Lábast , vagy kisebb tepsit zsírral kikenjük, meghintjük zsemlemorzsával, és egy sor olvasztott vajba mártott tésztával kirakjuk. Ezt megszórjuk darált dióval , vaníliás porcukorral maszsolaszőlővel ( aki szereti néhány kanál barackdzsemmel is ízesitheti) , kirakjuk a következő sor tésztával: minden egyes tésztát olvasztott vajba mártva .Ezt ismét dióval cukorral és mazsolával szórjuk meg erre megint egy sor vajba meg mártott tészta jön. Ezután meg kelesztjük majd a tetejét felvert tojással és kevés vajjal megkenve megsütjük sütési idő kb 25-30 perc kiborítva forrón tálaljuk vaníliás porcukorral meghintjük.
|