Palacsintatészta készítése
A palcsinta gyorsan és könnyen készülő, olcsó étel, sós vagy édes töltelékkel változatosan kinálhatjuk. A sós palacsintákról az előételeknél beszéltünk, tésztának inkább édesen készitjük.
Hozzávalók:12 darabhoz
-
1 tojás
-
15 dkg liszt
-
3 dl tej,
-
1 dl szódavíz vagy víz,
-
késhegynyi só,
-
cukor
-
Szükség szerint a mértéket arányosan növeljük vagy csökkentjük.
Elkészítés:
A tojásokat a cukorral, a sóval, a tej felével és a liszttel mély tálban jól elkeverjük, hozzáadjuk a többi folyadékot és habverővel jól kidolgozzuk, hogy csomós ne legyen. A tészta híg, tejszinsűrűségű legyen. Ha nagyon sűrűnek találjuk, szódavízzel vagy tejjel higitjuk. Jó ha előbb próbasütést végzünk. Ha gyenge a tészta még egy tojással vagy kevés tésztával elkeverjük liszttel sűrítjük.. Keverés után legalább egy óra hosszat pihentetjük. A palacsintasütőt jól meforrósítjuk, kenőtollal megzsírozzuk és egyszerre egy kis tejmerő kanálnyi masszát öntünk bele. az edényt megforgatjuk, hogy a tészta egyenletesen szétterüljön. A palacsintasütőt gyengén mozgatjuk, hogy a tészta ne ragadjon le, széleit kenőtollal zsírozzuk, majd a tésztát késsel leválasztjuk. Ha az első fele pirulni kezd, palacsintalapáttal vagy széles pengéjü késsel megfordítjuk. . A másik oldalá, már pillanatok alatt pirul. A tűz ne legyen túl erős, mert így a tészta sok zsíradékot vesz fel és megég. A jó palacsintának papírvékony ságúnak kell lennie. Zsír nélkül süthetjük teflonedényben vagy, ha a tésztába 3-4 evőkanál olajat keverünk. Ha palacsintát készítünk süssük egyszerre két sütőben. Tálalásig meleg helyen tányérral letakarva tartsuk.
|