Hajtogatott leveles vajastészták
Hozzávalók:
-
1/2 kg sima liszt
-
1/2 kg vaj (vagy margarin )
-
2 1/2 hideg víz 1 dkg só
-
ecet vagy citrom
Az előirt lisztmennyiségen kivül még 10 dkg lisztet veszünk külön a hintésre. A tészta összeállitása több részből áll: A kimért lisztrmennyiségből 5 dkg-ra valót elveszünk és félre tesszük. A vajat a liszttel gyorsan összegyúrjuk lapos négyszöget formálunk belőle, hidegre tsszük. Ha nagyon lágy a vaj, jégre tegyük, pergamenpapírra helyezve. A lisztet a félretett 5 dkg vajjal elmorzsoljuk, közepébe öntjük a viz egy részét, a sót és egy kis kanál ecetet vagy fél citrom levét (a savak a tésztát megkönnyitik ). Most atöbbi szükséges mennyiségü hideg vízzel középkeménységü rétestésztát gyúrünk, és addig dolgozzuk, amig a kéztől és a deszkától elválik és belül likacsos lesz. Ezután a tészta tetejét bevagdaljuk és 20-30 percig pihentetjük Most következik a lisztes vaj és a rétestészra összedolgozása illetve a vaj beburkolása. A rétestésztát lisztezett deszkán nyútófával négyszögalakúra kinyújtjuk kb 1/2 cm vastagságura. A vajat közepére helyezzük, és a tésztát minden oldalról ráhajtogatva, a vajat jól beburkoljuk.Hajtogatás. A beburkolt tésztát nyújtófával megnyomkodjuk és téglalap alakúra kinyújtjuk, de úgy, hogy a hajtogatás iránya szembe legyen velünk, vagyis befelé kerüljenek.A téglalapra kinyújtott tésztát most háromszorosan hajtjuk össze: jobbról középre balról középre és az egészet könyv alakban egymásra. Ezután következik a tészta pihentetése hideg helyen. ( Hideg pincében vagy hűtőszekrényben, esetleg jégen.) A pihentetés 20 percig tart. Ezután ismét kinyújtjuk, háromszorosan egymásra hajtjuk és újra 20 percig pihentetjük. Most következik a negyedik hajtogatás, amikor négyszeresre hajtjuk össze a tésztát és feldolgozásig újra pihentetjük. Tehát összesen négyszer nyújtjuk ki Ha a tésztát este készitjük el másnapra, akkor este kinyújtjuk kétsze és másnap reggelre újra kész. Az éjszakai hosszabb pihenésre a tésztát celofán papírba jól betakarjuk, mert különben a teteje megszárad, a tészta nehéz lesz tőlle,nem emelkedik jól fel. Az üzletwk mélyhűtő pultjaiban félkész leveles vajastésztát találunk. A frizsider mélyhütő részében magunk is soká legalább 1 évig eltarthatjuk Készítés elött kivesszük a mélyhűtőből,és szobahőmérsékleten tartjuk egy óráig, de sosem tovább. Ezalatt a tészta csak annyira engedfel, hogy könnyen formázhatóvá válik. Minnél kevesebbet nyúlunk hozzá meleg kezünkkel levelesebb lesz a belőle sütött tészta. A továbbiakban úgy járunk el vele, mint a házilag készitett leveles vajastésztával.A hajtogatott leveles vajastésztáttöbbféleképpen felhasználhatjuk. Ebből készül a krémes lepény, a frsnciakrémes, a habtekercs a habos lepény atrioli rétes a vajaspogácsa a sajtosrúd
|