Mákos sütemény
Hozzávalók 20 darabhoz:
A tésztához:
-
30 dkg liszt
-
117,5 dkg vaj
-
17,5 dkg cukor 1 cs narancsaroma
-
A krémhes:
-
2 cs vaníliás pudinpor
-
7,5 dl tej
-
3 ek cukor
-
1 cs sütni való mák
-
50 dkg túró
-
2 tojás
-
5 dkg liszt
-
Morzsához:
-
30 dkg liszt
-
15 dkg vaj
-
15 dkg cukor tojás
Ezenkivül:
-
porcukor a szóráshoz
-
narancsszeletek a díszítéshez
Elkészítés:
A lisztet a munkalapra szitáljuk és mélyedést nyomunk bele, a tojást hozzáadjuk. A vajat darabokban a liszt közepébe tesszük, a cukrot és a narancsaromát beleszórjuk. Az egészet lisztes kézzel kivűlről befelé haladva sima tésztává dolgozzuk A tésztát fóliában 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. A tésztát egy belisztezett munkalapon 35x24 cm-re kinyújtjuk, kizsírozott és zsemlemorzsával meghintett tepsin elhelyezzük és peremet kapcsolunk köré. A krémhez a pudingport a tejjel a cukorral, a narancsaromával egy lábasba tesszük, felfőzzük, a tűzről levesszük és kevergetve kihütjük. Végül a pudingot egy tálba tesszük és a mákot hozzákeverjük. Először a túrót, majd a tojásokat végül a lisztet keverjük hozzá óvatosan. A krémet a tésztán elsimítjuk. A lisztet a vajjal és a cukorral a morzsatésztává gyúrjuk, a krém tetejére terítjük és a süteményt kisütjük. A kisült tésztát a sütőből kivesszük és kihűtjük. Porcukorral meszórjuk, szeletekre vágjuk, narancskarikákkal díszitjük és hűvös helyen tartjuk.
-
Sütési hő ( előmelegített ): elektromossütő 180° hőlégkeveréses 160º gázfok 4 Sütési iső: kb 45-50 prc
|