Málnás,charlotte torta
Hozzávalók:
-
A piskótához:
-
8 db tojás
-
16 dkg cukor
-
16 dkg finomliszt
-
1 kikanál kakaópor
-
A piskótatekercs töltéséhez
-
40 dkg málnadzsem
A torta töltéséhez:
-
7 dl habtajszin
-
5-5 evőkanál porcukor és mélnadzsem
-
4 dkg zselatinpor
-
1 dl víz
-
20 dkg friss málna
-
0,3 dltriple sec likőr
Tetejére:
-
1 cs világos tortazselépor
Díszitéshez:
Elkészítés:
A tészta sütésével kezdjük. A tojássárgáját a cukor kétharmadával fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben a maradék cukrot is hozzáadjuk. A kétféle tojásos masszát laza mozdulatokkal egymásba forgatjuk, miközben a lisztet is beleszórjuk. A massza felét vékonyan, sűtőpapirral bélelt tepsibe kenjük. A kakaóport a maradélkba szitáljuk ugyancsak sütőpapirral bélelt közepes tortakarikába töltjük. előmelegített sütőben, közepes lángga l (180 fokon légkeveréses sütőn 160 fokon ) a vékony tésztát 12-15 míg karíkába töltötett 35-40 percig süttjük .Ha kész a piskótalapot keresztben elfelezzük egészben is feltekerhetnénk de akkor túl nagy tekercsek lennének, s ez kevéssé szép-. a lekvárral megkenjükés föltekerjük. Rövid ideig dermesztjük, majd 1,5 centi vastagon fölszeleteljük,és egy félgömb alakú tálat ( habüst ) belülről kibélelünk ve ( még jobb ha előtte béleljük ki a formát,mert akkor később könnyebben tálra boríthatjuk. ) A kakaós piskótát lapjában három részre vágjuk. A töltelékhez a tejszint habbá varjük, majd porcukrot meg a málnadzsemet beleforgatjuk. A zselatint a vízbe áztatjuk majd keregetve föolvasztjuk és langyosra hűtjük, Ezután a megmosott és legcsöpögtett málnával együtt az ízes tejszanhabba keverjük. Harmadát a kis piskótatekerccsel bélelt habüstbe töltjük, amire piskotakorongot fektetünk, ezt egy kevés triple seckel melocsoljuk. Majd tejszínhabos krém, piskóta krém, s végül a tetejére (ami később az alja lesz ) pikóta kerül. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk, majd tálra borítjuk ( ha folpackkal béleltük előtte, akkor azt lehúzzuk róla ), és a előírás szerint fölolvasztott tortazseléval körbeecseteljük, hogy szép fényes legyen. Friss málnával esetleg tejszinbbal díszitve tálsljuk.
|