Egzotikus narancsos isler
Hozzávalók:
-
narancslekvár
-
2-3 narancs
-
Tésztáho:
-
40 dkg liszt
-
50 dkg vaj
-
14 dkg pocukor
-
2 tojássárgája
-
10 dkg őrőlt mandula
-
1 csapott kávéskanál őrölt szegfűszeg
Csokimázhoz:
-
20 dkg étcsokoládé
-
8dkg porcukor
-
0,3 dl víz
Karamellhez :
Elkészítés:
Egy kis naranccsal esetleg mandarinnal- tehetjük egzotikussá ezt sokszor készitett, sok helyen sokféle képpen sütött édességet, A lisztet átszitálom, belereszelem a jól lehűtött vajat vagy margarint, hozzáadom a pocukrot, a tojássárgáját, a szegfűszeget és a őrölt mandulát. Mindezeket gyorsan, ám alaposan összegyúrom, ügyelve, hogy a vaj ne melegedjen fel, ugyanis akkor a sütésnél összeesik a tészta, és kiszárad . A masszát lisztezett munkaasztalon kb fél cm vastagságura nyújtom. A tésztából karikákat szaggatok, kivajazott lisztezett tepsibe teszem , majd 200 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütöm. Közben elkészítem a csokimázt. A csokoládét vízgőz fölöt megolvasztom, hozzáadom a pocukrot és kevéske vízet. Ha megsültek az islerkarikák, hagyom teljesen kihűlni, majd kettőt-kettőt összeragasztok narancslekvárral úgy, hogy felülre kerüljön a szebbik oldala. Ezeket egyesével belemártogatom az olvasztott csokiba megvárom amig rászárad. A narancs szeleteket ragasztáshoz szükséges cukrot karamellizálom, azaz halványbarnára olvasztom egy kis edényben. Ebből teszek apró pöttyöket a gyümölcsszeletekre, majd fölragasztom az islerekre.Vékonyra szelt narancshéjjal vsgy cukormázzal díszítem.
|