Kapros-Túrós Lepény
Hozzávalók:
-
25 dkg liszt
-
2dkg élesztő
-
1 dkg cukor
-
1 tojás
-
5 dkg zsír vagy vaj
-
kb 2 dl tej
-
só
-
Töltelék:
-
40 dkg túró
-
3 kanál cukor
-
2 tojás
-
1 kanál dara
-
1 csokor apróra vágott zöld kapor
-
só
Elkészítés:
Az élesztőt kevés édes tejben feloldjuk, és a többi anyagból nem túl kemény tésztát verünk. Langyos helyen kétszeresére megkelesztjük, ujjnyi vastag tésztát nyújtunk és zsírral kikent tepsibe terítjük. Amig a tészta sütőlemezen kel elkészitjük a tölteléket. A túrót szitán áttörjük, elkeverjük a tojássárgákkal, egy kanál darával, a tojások felvert habjával, és hozzákeverjük a kaprot. A tölteléket a tészta tetejére tesszük és lassan sütjük. Mielőtt kivesszük a sütőből, megkenjük a következő keverékkel: egy kanál jó tejföl, egy tojássárga. Utána még 2-3 percre a sütőbe tesszük, amitől a teteje szép barnára sül. Kapor nélkül, cukorral készítve, egyszerű túróslepényt kapunk. A kelt tésztából készíthetünk mákos, diós tekercset, lekváros kiflit, túrós táskát.
|