Tiroli krémes
Hozzávalók:
A tésztához:
-
40 dkg finomliszt
-
12 dkg zsír vagy vaj
-
12 dkg kristlycukor
-
1 db tojás
-
1 csomag ( 15 g ) szalalkáli
-
1 csomag vanilíás cukor
-
kb. 1 dl tej
A krémhez:
-
4 db tojás
-
30 dkg kristálycukor
-
1 csomag vaniliás cukor
-
5 púpozott evőkanál finomliszt
-
1 liter tej
A tetejére: porcukor
Elkészítés:
A lisztet a zsírral elmorzsoljuk majd a cukorral, a tojással a szalalkálival, a vaniliás cukorral és annyi hideg tejjel gyúrjuk össze, hogy közepesen kemény jól nyújtható tészta legyen belőle. Ezután 3 részre osztjuk, és egyenként közepes tepsi nagyságúra kinyújtjuk. A tepsi hátoldalán előmelegített sütőben, nagyjából közepes lánggal (kb 170 C ) egyenként kb 12 perc alatt megsütjük. Hűlni hagyjuk. A tojássárgáját a cukorral, a vaniliás cukorral, a liszttel és 2 dl tejjel simára keverjük. A többi tejet fölforraljuk a lisztes keveréket beleöntjük habverővel kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük.A tojásfehérjét kemény habbá verjük a forró krémet apránként beleforgatjuk. Megvárjuk amig langyosra hűl. A krém felét az egyik tésztára kenjük a másik tésztalapot ráfektetjük. A Maradék krémet rásimítjuk az utólsó ( legszebb )tésztát rárakjuk. Végül a tetejét porcukorral behintjük. Néhány órán át pihentetni kell, mire a tészta annyira megpuhul, hogy szeletelhető lesz.
|