Tejfeles,zöldséges Eszterházzy rostélyos
Hozzábalók:
-
4 szelet rostélyos ( zq dkg színhús )
-
10 dkg zsír
-
15 dkg sárgarépa,
-
10 dkg petrezselyemgyökér,
-
2 dl tejfel
-
só
-
bors
-
liszt
-
hagyma
-
babérlevél
-
fehér bor
-
citrom
-
mustár
-
cukor
-
capribogyó
-
zöldpetrezselyem
Elkészítés:
A kivert rostélysokat megsózzuk, borsozukk, liszbe elősütjük és átrakjuk egy lábaba, Zsírjában 1 kanélnyi lisztet pírítunk betesszük kevés vágott hagymát, kissé megpírítjuk benne hozzáöntjük az 1 dl fehér bort és 1dl vizet, simára keverjük és ráöntjök a rostélyélyosokra. Megsózzuk hozzátesszünk 1 babéerlevelet 1/2 citrom reszelt héját,és fedővel letakaeva mérsékelt tűzön majdnem puhára pároljuk. Ha levét elfőtte kevés vízzel engedjük fel hogy ne égjen le. Közben vegyes zöldséget vékony metélte vágjuk, 1 kanálnyi zsíron kevés apróra vágott hagymávalval megpároljuk gyengén sózzuk és vágott zöldpetrezselyemmel izesitjük. Ha a hús is a zöldség is mshdnem puha ráöntjük a rotélyosokra a tejfelt ezzel simára keverjük felforraljuk, hozzátesszük a megpárolt zöélséget utánasózzuk, rászórunk náhány capribogyót majd 1/2 citrom megszürt levével kávéskanélnyi mustárral, csipetrtnyi cukorral jól összekeverjük, s 4-5 percig együtt főzzük míg teljesen mrgpuhul. Anonnal forrón tálaljuk a tál aljára téve a rostélyos szeleteket egyenletesen elosztva rajta a zöldségeket és mártást, és megszórva kevés apróra vágott zöldpetrezselyemmel párolt rizst adunk hozzá köretként.