Káposztabomba
Hozzávalók:
-
1 közepes fej fehér káposzta
-
50 dkg darálthús
-
15 dkg rizs
-
1 kis fej vöröshagyma
-
1 dl olaj 2 dl tejföl
-
3 dkg vaj
-
10 dkg morzsa
-
bors
-
só
Elkészítés:
A hagymás olajon a húst fedő alatt puhára pároljuk. A megtisztitott rizst 2 dkg olajban megpároljuk kétszer annyi vízzel fölengedjük és félpuhára főzzük. A megmosott káposztát külső zöld leveleitől megtisztitjuk, 20 percig gyengén fővő sós vízben abáljuk. Szürőlapáttal kiemeljük a vízből, jól lecsurgatjuk és a megpuhult külső leveleit (kb 10-12 levelet) széjjel hajtjuk. A káposzta közepét ami még nyers, kivágjuk , és apróra vagdaljuk, gyengén sózzuk és 2dkg zsíradékon megpiritjuk Ezután elkészült anyagokat, a húst, a rizst a párolt káposztát összekeverjük, hozzáadunk egy nyers tojást, sóval, borssal fűszerezzük. Az így nyert masszát a káposzta közepébe töltjük a leveleket szorosan ráhajtjuk hogy a káposztafej visszanyerje eredeti alakját. Egy tisztára mosott szalvétába szorosan belekötjük fakanál nyelére függesztve, fazékban forró sós vízben 40 percig főzzük. Utána a fazékból kiemeljük, lecsurgatjuk és lapos tálra boritjuk. Közvetlenül tálalás előtt tejföllel meglocsoljuk és vajon piritott zsemlemorzsával megszórjuk. Az asztalnál cikkekre vágva adagoljuk. Olcsó különleges és finom változata az édes káposztának.
|